SILVERNYCKELN

HISTORIEN OM SILVERNYCKELN

Han hade bältat patienter i trettio år och kom till Annelis föreläsning. Hon hade bältats otaliga gånger. Han pratade om objekt, om smärtan och tvivlet och att han hade varit tvungen att stänga av sina känslor.

 

Hon hade fått nog och gav allt för att han skulle förstå hennes upplevelser när hon låg fastnaglad i bältet. Han log och sa "tack för att du väckte mig. Jag har bältat människor i trettio år och nu förstår jag att det är människor jag bältar. Tack! "

 

Mötet satte spår och efter något år sökte han upp henne och gav henne sin gamla bältesnyckel som symbol för sin tacksamhet. De omfamnade varandra och hon viskade "det är den bästa gåva jag någonsin fått".

 

Med den bältesnyckel Anneli fick av mannen som bältat patienter i trettio år som förlaga har silversmeden Sylvia Andersson designat bältesnycklar i silver som en symbol för att lyfta samhällsdebatten kring bältesläggning och hitta nya metoder för en humanare psykiatri utan bältesläggning. Mer om Sylvias verksamhet kan du läsa på: www.silvernyckeln.se

 

Vi säljer dessa silvernycklar som hals-smycken eller pins att fästa på kläder, väskor mm. Det lilla överskott som blir över använder vi för att finansiera studieresor till ställen där man arbetar utan bälten. Under dessa studieresor söker vi nyfiket efter alternativa sätt att hantera själsigt kaos och bemöta männisor i kris. Vi dokumenterar det mesta genom att filma och spela in ljud, och erfarenheterna sprids sedan i media och under föreläsningar och utbildningar.

 

Vi har redan varit på Island, och mer om denna studieresa kan du läsa här. Islandsresan har hittills resulterat i både tidningsartiklar och föreläsningar för psykiatripersonal. Ett kul resultat är att en PIVA-enhet som lyssnat på vår föreläsning tagit kontakt med personer inom den isländska psykiatrin för att lära sig mer om hur de arbetar utan att behöva använda bälte.

 

Nästa resa vi drömmer om att göra går antingen till Gheel i Belgien, Trento i Italien, till ett samiskt psykiatrisjukhus i Norge eller till finska Lappland.

Copyright © no-more.se.