ISLAND

ISLAND - inga bälten och klarar sig bra ändå

 

En dag kom Jan Beskow, en psykiater vi gillar och respekterar, fram till oss efter en föreläsning där Anneli delgett sina erfarenheter av bältesläggning. Han berättade om en psykiaterkollega från Island som han jobbat med på Sahlgrenska i Göteborg. Denna islänning hade aldrig sett bälten innan han kom till Sverige, för på Island används inga bälten sedan 1930-talet.

 

Vi blev nyfikna på hur man gör för att bedriva psykiatri utan bälten på Island. Sommaren 2013 fick vi fondmedel från GIL för att kunna resa dit och ta reda på detta, och i november 2013 gav vi oss av. Vi träffade brukare, anhöriga, brukarföreningar, psykiatrer, sjuksköterskor, skötare, sjukhuschef, psykiatrichef och en politisk rågivare specialinriktad på mänskliga rättigheter. Massvis av intervjuer gjordes, varv de flesta filmades.

 

Vi har ett gediget material och kommer här att lägga upp delar av det i takt med att det har publicerats. Har du frågor om Islandsresan, kontakta oss gärna på kontakt@no-more.se

Nu har äntligen nummer 1 - 2014 av tidningen Socialpolitik kommit ut!

 

I den skriver vi ett långt reportage om vår islandsresa, med massor av intervjuer med kloka människor som bedriver vård utan bälten.

Island slutade bälta på 1930-talet

 

Vi träffade Páll Matthíasson, psykiater och sjukhusdirektör för Reykjaviks universitetssjukhus Landspítali för att prata om hur det kom sig att man slutade använda bälten på Island. En artikel från den intervjun publicerades i tidningen Revansch nr 1-2014. Läs artikeln här:

Bältesläggning ger trauman

 

Inom svensk psykiatri används den kontroversiella metoden att spänna fast patienter. Men i Island är det förbjudet sedan 30-talet. På söndag reser Anneli Jäderholm och Linda Weichselbraun till Reykjavik för att studera hur man gör där.

Läs artikeln i Göteborgs Fria tidning här

Så lyckas isländsk psykiatri utan bälten

 

Inom svensk psykiatri spänns patienter fast med bälten, ofta flera timmar i sträck. På Island är det förbjudet. Vad gör de då istället på Island? Har de överflöd av personal? Nej, men personal utbildad i kommunikation och utan machoattityder. Det kan vården i Sverige lära av, skriver journalisten och aktivisten Linda Weichselbraun som nyligen kommit hem från Island.

Läs artikeln i Göteborgs Fria tidning här.

Copyright © no-more.se.