Sjuksköterska

PSYKIATRISJUKSKÖTERSKA

Jag vill delge följande av min tid som psykiatrisjuksköterska på en slutenvårdsavdelning. Jag har varit med att både ta beslut och hjälpt till att bälta. Att ni säger att det är ett trauma även för personalen gör mig så tacksam. Det finns inget som kan försvara en bältning och jag mådde dåligt varje gång.

 

Jag tog aldrig beslutet om att bälta en patient mer än en gång och jag visste att våran kognitiva förmåga återkommer efter ca 20-30 minuter efter upprördhet/aggressivitetsutbrott. Därefter var det mitt ansvar att tillsammans med patienten komma fram till hur vi undviker denna situationen framledes. Men en gång är en gång för mycket.

 

Vi var på gång att få ett avskiljningsrum på avdelningen men när man tittade på det ekonomiskt biten så insåg verksamheten att en vårdplats skulle försvinna och därmed blev det inte av. Vi skapade själva en avskiljningsmetod då vi beslutade att de patienterna med särskilt behov fick enskilt rum och med det kunde vi avskilja patienten istället för att bälta (låste aldrig och hade full uppsikt på patienten). Gränser, lugn och ro men även trygghet behövs för dessa personer.

 

 

 

 

 

Det värsta av denna tid var att männen var ålagda att i första hand springa på larm, för att de är starkast. Vad säger det? Styrka är de som främst behövs när larmet går. Jag har mött de människor både män o kvinnor där man kan se adrenalinpåslaget och en blick som har jakt i sig .... de är sant och de är otäckt.

 

På ett av larmen som jag sprang på blev jag bokstavligen bortlyft av en manlig kollega. Jag hade fått kontakt med patienten men han rusade in och hade nog bara ett potentiellt hot i sinnet, kaos skapades åter och kvinnan bältades. Arg besviken och förbannad fick jag återgå till min avdelning.

 

En annan gång börja de viftas med handskar då larmet var på grund av en upprörd person med AIDS. Min spontana fråga var, Blöder personen? Nä var svaret...jag tog handskarna la dem i fickan och gick fram och satte mig ner och prata med en förtvivlad människa som inte hade vårat språk. Höll om och vaggade. Den gången blev det ingen bältning. Visst missbrukas bältning, jag har varit där om än bara i 8 månader.

 

TILLBAKA TILL ERFARENHETER

Copyright © no-more.se.